Het bioscoopjaar 2020 in cijfers: de films die opvielen

Het bioscoopjaar 2020 in cijfers: de films die opvielen

Foto: Myke Simon / Unsplash


Op 5 januari vond traditiegetrouw de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en FDN plaats. Dit jaar noodgedwongen via een online videopresentatie. Tijdens de presentatie werden onder andere de bezoek- en recettecijfers bekend gemaakt. Door de coronacrisis hebben bioscopen en filmtheaters in Nederland met 16.8 miljoen bezoeken het afgelopen jaar een flinke dreun gekregen. Dat terwijl 2019 juist een recordjaar was qua bezoek. Het lage aantal bezoeken zorgde ervoor dat er weinig records werden gebroken. Toch wisten een aantal films goede zaken te doen.

Meer dan 1 miljoen bezoeken voor 1917
In 2020 wist één film meer dan één miljoen bezoekers te trekken: 1917Omdat de film al in begin januari werd uitgebracht, bleef de hinder van de coronacrisis (en de bijkomende maatregelen) beperkt. Ter vergelijking: in 2019 werden vier films vaker dan één miljoen keer bezocht (The Lion King, Avengers: Endgame, Joker en Frozen 2).

Tenet meest succesvolle Christopher Nolan film ooit
Tenet, de enige grote blockbuster die tijdens de coronacrisis werd uitgebracht, wist met 720.185 bezoeken ondanks alle restricties een goed resultaat neer te zetten. In recette is Tenet zelfs de meest succesvolle film van Christopher Nolan in Nederland (zonder inflatiecorrectie).

Het succes van De Beentjes van Sint-Hildegard
Films van eigen bodem presteerden in 2020 naar verhouding goed. Met name De Beentjes van Sint-Hildegard was een groot succes: met 711.864 bezoeken wist de zelfs film door te dringen tot de top 10 van best bezochte films van de afgelopen 10 jaar. Een totaalbezoek van meer dan één miljoen was gezien de lange adem van de film goed mogelijk, ware het niet dat bioscopen en filmtheaters op 15 maart plotseling hun deuren moesten sluiten. Ook na de heropening van de bioscopen en filmtheaters op 1 juni was de film nog steeds populair onder bezoekers.

Alle hoop gevestigd op No Time to Die
Vooruitkijkend op 2021 is het lastig te zeggen welke films het jaar zullen domineren. Alle ogen zijn gericht op de nieuwe Bond-film No Time to Die, die (hopelijk) aan het einde van het jaar dan eindelijk moet gaan draaien. Mochten de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan tegen die tijd volledig zijn opgeheven, dan heeft de film de potentie om heel veel bezoek te trekken. Of het ook de best bezochte James Bond-film wordt, is afwachten. Maar liefst vijf Bond-films wisten meer dan 2 miljoen bezoeken te realiseren.

Benieuwd naar alle bezoek- en recettecijfers over 2020?

Bekijk onze statistieken