'Warner Bros. breekt met window-traditie in 2021'

'Warner Bros. breekt met window-traditie in 2021'

Foto: Dune / © Warner Bros. 2020


Warner Bros. slaat in 2021 een nieuwe weg in. De studio zal de theatrical window grotendeels naast zich neerleggen ten gunste van speciale day-and-date releases in zowel de bioscoop als op de eigen streamingdienst HBO Max. In totaal zouden volgend jaar 17 titels van de distributeur exclusief in de bioscoop moeten verschijnen, waaronder DuneThe Conjuring: The Devil Made Me Do It en The Matrix 4. In plaats daarvan kan men er straks voor kiezen om deze (en andere) films direct thuis te bekijken. Hiervoor is, naast een abonnement op HBO Max, geen toeslag vereist.

Als onderdeel van de nieuwe plannen zullen de films, vanaf het moment dat ze in de bioscoop verschijnen, ook 31 dagen thuis te zien zijn. Daarna zullen ze nog ongeveer twee maanden exclusief in de bioscoop draaien voordat men deze kan huren via platforms als iTunes en Amazon. Het is nog onduidelijk wanneer de titels daarna opnieuw beschikbaar zullen komen op HBO Max.

Momenteel is HBO Max is alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Volgens The Hollywood Reporter heeft de keuze van Warner Bros. dan ook geen grote gevolgen voor andere landen en zullen bovengenoemde films, zoals het er nu naar uitziet, daar gewoon in de bioscoop verschijnen. Daarnaast betreft het vooralsnog een tijdelijke maatregel, die enkel en alleen is ingegeven door de huidige situatie als gevolg van de coronacrisis.

Een nieuwe stap
De discussie over de theatrical window is binnen de filmsector al jaren gaande. Eerder berichtten we al dat de lengte van de theatrical window in de Verenigde Staten de laatste paar jaar sterk is afgenomen. De uitbraak van het coronavirus, evenals de introductie van nieuwe streamingdiensten als Disney+ en Apple TV+, heeft deze discussie in een stroomversnelling gebracht. Zo sloot distributeur Universal Pictures eerder dit jaar al een deal met bioscoopketen AMC over de toekomst van de theatrical window. Later volgden afspraken met Cinemark en het Canadese Cineplex. En nu komt Warner Bros. dus met misschien wel de grootste stap.

Bronnen:

The Hollywood Reporter
Variety