Gebruik Pathé Thuis groeit sterk en bioscopen China toch weer dicht

Gebruik Pathé Thuis groeit sterk en bioscopen China toch weer dicht

Foto: StockSnap / Pixabay


Vorige week maakte Stichting Kijkonderzoek bekend dat de televisie in veel Nederlandse huishoudens sinds de maatregelen omtrent het coronavirus (COVID-19) vaker en langer aanstaat. Daarbij steeg vooral het aantal kijkminuten van VOD hard. Connor Clerx (BNR Nieuwsradio) besprak deze ontwikkeling met Pathé Thuis COO Jaap Bruijnen.

Bruijnen ziet ten opzichte van een aantal weken geleden een ‘’stevige groei’’ van ongeveer 60 tot 70 procent. Om deze groei te faciliteren heeft men de afgelopen tijd meerdere aanpassingen gedaan, waaronder het bijzetten van capaciteiten en het extra controleren van de streamcapaciteit en de application programming interfaces (APIs). Tevens is er veel werk aan de winkel bij de klantenservice. Deze drukke tijden vragen extra alertheid, aldus Bruijnen, al loopt het tot nog toe ‘’redelijk vlekkeloos’’.

Het feit dat alle bioscopen en filmtheaters momenteel gesloten zijn heeft voor Pathé Thuis ook andere gevolgen. Zo probeert men in deze tijd zoveel mogelijk frequente bezoekers van Pathé Bioscopen (volgens Bruijnen een ‘los’ bedrijf dat apart in de markt opereert) naar hun dienst te leiden en ze met een aanbieding ‘connected’ te houden. Zo bood Pathé Bioscopen hun klanten met een abonnement (‘PUC-houders’) in eerste instantie een gratis Pathé Thuis ‘kijkcode’ aan en konden klanten later kiezen voor compensatie van hun abonnementsgeld in de vorm van een giftcard (die ook kon worden ingewisseld bij Pathé Thuis).

PUC-houders kregen in eerste instantie een gratis Pathé Thuis ‘kijkcode’ aangeboden.
Bron: Pathé

Ook filmdistributeurs die momenteel geen films uit kunnen brengen nemen volgens Bruijnen contact op met de vraag of ze met Pathé Thuis een samenwerking kunnen aangaan. ‘’Daardoor zie je wel dat films die eigenlijk nog niet bij ons in de planning stonden nu eerder worden uitgebracht en dat wij die eerder op onze dienst hebben,’’ aldus Bruijnen. Toch is Pathé Thuis niet de enige die nieuwe titels als The Invisible Man en Emma middels PVOD (premium video on demand) in Nederland aanbiedt; ook op Apple TV en Rakuten TV kunnen deze films bekeken worden.

Chinese bioscopen toch weer dicht
Vorige week leek het er nog op dat de filmindustrie in China langzaamaan weer op zou starten. Dit bleek echter maar van korte duur: bioscopen die van lokale autoriteiten toestemming hadden gekregen om te openen, kregen vrijdagavond van de nationale autoriteiten te horen dat de deuren alsnog gesloten moeten blijven. De reden voor deze beslissing is onduidelijk, al kan dit volgens het Amerikaanse vakblad Variety te maken hebben met het feit dat er in de Chinese provincie Zhejiang een nieuwe binnenlandse besmetting is ontdekt. China neemt drastische maatregelen om een stijging van dit type besmettingen te voorkomen, waaronder dus mogelijk het (wederom) sluiten van alle bioscopen.

Momenteel is nog niet duidelijk wanneer bioscopen weer bezoekers mogen verwelkomen. Een lokale bron meldt aan Variety dat er nu wellicht een ‘one size fits all’ approach gehanteerd zal worden, wat betekent dat er op nationaal niveau één beslissing zal worden genomen over alle bioscopen. Verschillende theaters en concertzalen, waaronder het Shanghai Grand Theater, het Shaanxi Grand Theater en het National Center for the Performing Arts in Beijing hebben inmiddels alle voorstellingen in de maand april gecanceld of uitgesteld. De uitgestelde voorstellingen zullen momenteel op z’n vroegst eind augustus plaatsvinden.

Bronnen:

BNR Nieuwsradio
Pathé
Variety