Watson app maakt bioscoopfilm voor iedereen toegankelijk

Watson app maakt bioscoopfilm voor iedereen toegankelijk


Persbericht van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
Vanaf vandaag is de Watson app te downloaden. Deze app maakt film toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Met de lancering van de Watson app is bioscoopbezoek mogelijk geworden voor mensen met een visuele beperking. De unieke Watson app voorziet films van audiodescriptie, zodat bijna alle Nederlandstalige films vanaf nu daadwerkelijk te volgen zijn voor de 350.000 blinde en slechtziende mensen in ons land. Audiodescriptie (AD) is een techniek waarbij een voice-over in de pauzes tussen de dialogen de visuele elementen uit de film beschrijft, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop. De Watson app biedt audiodescriptie voor Nederlands films die vanaf september uitgebracht worden in de Nederlandse bioscoop. Download de app via www.bartimeus.nl

Audioherkenningssoftware
Voor mensen met een visuele beperking waren Nederlandse films tot op heden nauwelijks te volgen. Spannende of juist fysiek grappige momenten gingen onopgemerkt voorbij. Met audiodescriptie wordt het complete beeldverhaal verteld. De voor het verhaal essentiële, non-verbale elementen worden horend zichtbaar. De techniek die de app gebruikt is audioherkenningssoftware (fingerprinting technology). Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop downloadt de gebruiker het audiodescriptie bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af.

Een aantal jaren geleden deed audiodescriptie zijn intrede in Nederland, maar het aanbod van films voorzien met AD stagneerde. Slechts een viertal bioscopen in Nederland was uitgerust om AD te kunnen aanbieden. Dit en de productiekosten weerhielden filmproducenten ervan hun films te voorzien van een audiodescriptiespoor. Opvallend is dat in andere landen zoals Amerika, maar ook andere Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk wel een groot deel van de films is voorzien van audiodescriptie.

De initiatiefnemers van het project zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus (producent van audiodescriptie). Zij dragen samen de investering voor de ontwikkeling van de app, die voor gebruikers gratis te gebruiken zal zijn. Het Nederlands Filmfonds stimuleert het toegankelijk maken van Nederlandse bioscoopfilms voor visueel en auditief gehandicapten. Producenten van door het Fonds ondersteunde films worden actief gewezen op de mogelijkheden om hun films van audiodescriptie en/of ondertiteling te voorzien en worden daarin ook financieel ondersteund.

De lancering van de Watson app wordt in de schijnwerpers gezet op het Nederlands Film Festival. In totaal worden er 6 films vertoond die met audiodescriptie via de app toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Zie de website van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt voor meer informatie.