Steeds meer bioscoopzalen speciaal voor kinderen, mist Nederland een trend?

Steeds meer bioscoopzalen speciaal voor kinderen, mist Nederland een trend?

Foto: ICON CINECONIC / ICONSIAM


Nederlandse bioscopen zijn de laatste tijd flink aan het investeren in de beleving van de bezoeker. Veel innovaties uit het buitenland zijn inmiddels ook in ons land te ervaren: denk bijvoorbeeld aan 4DX, IMAX, Dolby Cinema en (binnenkort) ScreenX. Eén buitenlandse trend zien we echter nog niet terug in Nederland: bioscoopzalen die specifiek gericht zijn op kinderen.

Gezinnen en kinderen zijn zeer belangrijke doelgroepen voor Nederlandse bioscopen. Daarom wordt er aan deze groep bezoekers veel aandacht besteed, wat je bijvoorbeeld terugziet in het uitgebreide assortiment aan eten en drinken. Ook worden er speciaal voor kinderen verschillende evenementen georganiseerd. Denk daarbij aan (voor)premières, kinderfeestjes en meet & greets. Er zijn zelfs speciale voorstellingen voor kleuters waarbij het geluid minder hard staat en het licht niet volledig gedoofd wordt. 

Trends in het buitenland
In het buitenland gaan ze nog een stapje verder. Daar zie je steeds vaker bioscoopzalen die volledig ingericht zijn voor kinderen. Vrolijke kleuren, grote kussens als stoelen, een glijbaan, een ballenbak en een klimmuur: alles wordt uit de kast getrokken. Ook beschikken de bioscopen vaak over een aparte ruimte die speciaal ingericht is voor kinderfeestjes. Voorbeelden van bioscoopketens die al beschikken over dergelijke kinderzalen zijn B&B Theaters en Cinépolis in de Verenigde Staten en Mexico, MBO Cinemas en Golden Screen Cinemas in Maleisië,  NOVO Cinemas en VOX Cinemas in het Midden-Oosten, Village Cinemas in Australië, Legend Cinema in Cambodja en ICON CINECONIC in Thailand.

Mogelijke obstakels
Een bioscoopzaal volledig verbouwen tot kinderzaal brengt uiteraard ook nadelen met zich mee. Zeker voor bioscopen met een beperkt aantal zalen gaat het ten koste van de flexibiliteit van de programmering: een kinderzaal is natuurlijk minder geschikt voor de vertoning van andere typen films. Een ander punt van aandacht is dat, wanneer de film eenmaal gestart is, de speeltoestellen voor veel afleiding kunnen zorgen onder de jonge bezoekers. Tot slot kan het imago van een bioscoop negatief beïnvloed worden door een dergelijke aanpassing. Door je expliciet te profileren als bioscoop die extra aandacht besteedt aan kinderen en gezinnen zouden andere bezoekers, die juist in alle rust een film willen kijken, afgeschrikt kunnen worden. Buitenlandse bioscopen die inmiddels ”om” zijn, lijken echter vooral te profiteren van de aanpassing.

Wanneer de eerste bioscoopzalen speciaal voor kinderen in Nederland zullen verschijnen blijft voorlopig nog afwachten. Wil je meer informatie over het onderwerp, bekijk dan ook onderstaand item van CBS This Morning.


Bronnen:
B&B Theaters
Box Office Pro
Celluloid Junkie
Cinema KH
Cinépolis
MBO Cinemas
NOVO Cinemas
Says
Village Cinemas
Vox Cinemas