Nederlandse bioscopen per 1 juni open, hoe zit dat in andere landen?

Nederlandse bioscopen per 1 juni open, hoe zit dat in andere landen?

Foto: Nick Bolton / Unsplash


Na iets meer dan elf weken mogen bioscopen in Nederland per 1 juni eindelijk weer open. Wel gelden er strenge voorwaarden: zo mogen er, mits er afstand wordt gehouden, per voorstelling maximaal 30 mensen in een zaal zitten. Per juli wordt dat aantal verhoogd naar 100. Ook in andere landen openen bioscopen weer langzaam hun deuren, allen met hun eigen regels. We hebben een aantal landen op een rij gezet.

Europa

  • In Denemarken mogen bioscopen per 8 juni weer open. Over een eventueel maximum aantal bezoekers per zaal of bioscoop is nog niets bekend.
  • In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogen bioscopen per 30 mei hun deuren weer openen. Anderhalve meter afstand bewaren is een vereiste (ook buiten de zalen).
  • In Ierland mogen bioscopen waarschijnlijk op 10 augustus weer open. 2 meter afstand bewaren is daarbij verplicht. Aanvullende maatregelen worden op een later moment bekend gemaakt.
  • In Noorwegen mogen bioscopen sinds gisteren (7 mei) weer open. Per zaal geldt een maximum van 50 bezoekers en er moet 1 meter afstand bewaard worden.
  • In Tsjechiē gaan bioscopen per 11 mei weer open, twee weken eerder dan gepland. Er geldt een maximum van 100 bezoekers. Het is onbekend of dit per zaal of per bioscoop is.
  • In het Verenigd Koninkrijk zijn exploitanten nog in gesprek met de overheid over voorzorgsmaatregelen voor de bescherming van bezoekers en medewerkers. Men hoopt eind juni weer open te gaan. Op 10 mei geeft Boris Johnson een toespraak over een eventuele versoepeling van maatregelen, mogelijk ook voor bioscopen.

Buiten Europa

  • In Australië hoopt de National Association of Cinema Operators (NACO) halverwege juli de deuren weer te kunnen openen. Daarbij zullen gespreide openingstijden worden gehanteerd en wordt contactloos betalen de norm.
  • In Costa Rica zijn de bioscopen per 1 mei weer geopend, zij het alleen op doordeweekse dagen. Bezoekers wordt geadviseerd twee meter afstand te houden. De versoepeling geldt in eerste instantie tot en met 15 mei.
  • In Hong Kong gaan bioscopen vanaf 8 mei weer open. Alle bezoekers zijn verplicht om bij binnenkomst hun temperatuur te laten controleren. Daarnaast zijn de zalen aangepast om voldoende afstand te kunnen waarborgen.
  • In de Verenigde Staten variëren de maatregelen per staat en zijn sommige bioscopen inmiddels weer open. De maatregelen die door deze exploitanten worden genomen zijn vergelijkbaar met die in andere landen (minder capaciteit, afstand houden). Het dragen van een mondkapje is voor bezoekers (nog) niet verplicht.

Klik hier voor een overzicht van alle geraadpleegde bronnen. Een uitgebreid overzicht van UNIC, met daarin een beschrijving van alle maatregelen per Europees land, is hier te vinden.