‘Groei VOD en uitgesteld kijken zet door in juli’

‘Groei VOD en uitgesteld kijken zet door in juli’

Foto: Glenn Carstens Peters / Unsplash


Het tv-landschap is al jaren langzaam aan het veranderen. Het (traditionele) lineair tv kijken wordt steeds minder populair, terwijl video on demand (VOD) en het uitgesteld kijken van programma’s juist steeds meer in trek zijn. Aan het begin van de coronacrisis in maart werd deze langdurige trend kort onderbroken. Door het vele thuiszijn werd lineaire tv weer iets populairder. Echter, uit het laatste maandoverzicht van SKO blijkt dat deze verandering slechts van korte duur was. In juli ging men namelijk weer minder lineair tv kijken en steeg het aandeel mensen dat VOD gebruikte weer fors. Ook het uitgesteld kijken van programma’s werd weer populairder in juli.

In totaal werd er in juli gemiddeld 173 minuten per dag tv gekeken. Ten opzichte van juli 2019 is dat een daling van 1,7%. Van die 173 minuten werd er ongeveer 130 minuten lineair tv gekeken. Daaronder valt live tv kijken en uitgesteld kijken. Het live tv kijken daalde in juli met 11% (naar 111 minuten), een absoluut laagterecord volgens Telecompaper. Het uitgesteld kijken steeg daarentegen juist met 18% (naar 19 minuten). Over het geheel verschoof de verhouding tussen lineair tv kijken en uitgesteld kijken van 89/11 in juli 2019 naar 86/14 in juli van dit jaar.

Naast het uitgesteld kijken is ook VOD bezig aan een flinke opmars. Van de totaal 173 kijkminuten in juli werden er 43 minuten besteed aan ‘overige kijktijd’ waarmee de SKO vooral doelt op VOD. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Telecompaper laat het kijken van VOD al maandenlang grote groeicijfers zien. De verhouding van VOD en lineare tv verschoof van 80/20 naar 75/25.

Bron: Telecompaper