Disney verplaatst release Mulan van bioscoop naar Disney+

Disney verplaatst release Mulan van bioscoop naar Disney+

Foto: Mulan / © Disney 2020


Disney heeft bekendgemaakt dat ze de live-action-versie van Mulan niet langer in de Amerikaanse bioscopen gaat uitbrengen. In plaats daarvan verschijnt de film vanaf 4 september op hun eigen streamingdienst Disney+. Dat betekent overigens niet dat de film direct toegankelijk is voor Amerikaanse abonnees van Disney+. De film is alleen voor een korte periode te zien voor de prijs van $29.99. Voor Amerikaanse exploitanten is dit allerminst goed nieuws. Ze hoopten nog op een release van de film dit najaar in de bioscopen.

Wat deze nieuwe strategie van Disney betekent voor de filmindustrie in Nederland is nog niet met volle zekerheid te zeggen. Volgens Disney zal de film alleen uitkomen op Disney+ in alle landen waar de streamingdienst wordt aangeboden, zoals in Nederland. In de landen waar de dienst nog niet beschikbaar is, verschijnt de film in de bioscoop. Dat zou een grote tegenvaller zijn voor Nederlandse bioscopen en filmtheaters die hun deuren al geruime tijd weer geopend hebben voor publiek. Of het toch nog mogelijk wordt om de film in Nederland ook in de bioscoop te bekijken is nog niet bekend.

Recordaantal nieuwe abonnees Disney+
Het nieuws over Mulan valt tegelijk met de publicatie van de kwartaalcijfers van Disney. Het bedrijf heeft het nog steeds zwaar als gevolg van het coronavirus. Ten opzichte van vorig jaar daalde de omzet met 42%. Met name de tijdelijke sluiting van pretparken en het niet kunnen uitbrengen van films in de bioscoop zorgen voor de grote klappen. Enig lichtpuntje is Disney+. Het aantal abonnees van de streamingdienst is in de laatste maanden fors gegroeid. Inmiddels zijn er wereldwijd 60,8 miljoen betalende abonnees. Dat is ver boven verwachting. Uiteraard heeft de uitbraak van het coronavirus ook een grote rol gespeeld in deze snelle stijging.

Een test voor PVOD

De strategie van Disney is opvallend. Korte tijd geleden maakte distributeur Warner Bros. namelijk bekend dat de film Tenet zeker in de wereldwijde bioscopen zal verschijnen. Het was de hoop dat deze strategie een stimulans was voor andere distributeurs om hetzelfde te doen. Nu kiest Disney toch voor een andere optie. Of andere Disney-films zoals Black Widow ook naar Disney+ komen, is volgens CEO Bob Chapek niet het geval. “Het is een eenmalige actie, we zijn niet op zoek naar een nieuwe strategie op het gebied van theatrical windows”, aldus Chapek. Toch kan hij niet ontkennen dat de PVOD-release van Mulan mogelijkheden biedt om te onderzoeken hoeveel mensen bereid zijn om te betalen voor films op Disney+ die eigenlijk een exclusieve release in de bioscoop zouden krijgen. Daarnaast wil Disney de beschikbaarheid van de film op Disney+ gebruiken om meer abonnees te generen.

Daarmee lijkt deze eenmalige actie erg op die van Universal Pictures. Zij besloten in april om de film Trolls World Tour in de Verenigde Staten tegelijk uit te brengen in de bioscoop als op PVOD. Echter, op dat moment waren vrijwel alle bioscopen gesloten vanwege het coronavirus. De actie van Universal Pictures werd niet in dank afgenomen door Amerikaanse exploitanten. Nu blijkt dat deze strategie geen windeieren heeft gelegd voor Universal. De film wist weliswaar minder totale opbrengsten te generen dan de eerste Trolls-film, maar gezien Universal de film uitbracht via PVOD behouden ze een veel grotere marge van de winst. Datzelfde geldt natuurlijk voor Disney met hun release van Mulan op Disney+. Het verschil is wel dat Trolls World Tour werd aangeboden voor $19.99, terwijl Disney $29.99 vraagt voor Mulan. 

Bronnen:
Variety
Variety
CNBC