Disney+ sprint naar 100 miljoen abonnees

Disney+ sprint naar 100 miljoen abonnees

Foto: © Disney 2021


Disney+ heeft na iets meer dan een jaar sinds de officiële lancering 94.9 miljoen abonnees aan zich weten te binden. Oorspronkelijk was het doel om binnen vier jaar (eind 2024) de grens van 90 miljoen betalende gebruikers te bereiken. Eind 2020 lag dit doel al binnen handbereik. Het kostte Netflix, ter vergelijking, bijna 10 jaar om hetzelfde te bereiken. Uiteraard waren dat wel andere tijden, waarin VOD een veel minder dominante rol speelde dan nu.

In de laatste maanden van 2020 waren vooral The Mandalorian en Soul zeer populair. Alleen al in december steeg het aantal abonnees van de streamingdienst met 8.1 miljoen. Vanaf 23 februari probeert Disney+ buiten de Verenigde Staten nog meer abonnees te trekken met de introductie van Star. Dit nieuwe pakket dient ter aanvulling op het bestaande aanbod van Disney+ en zal vooral films en series bevatten van het door The Walt Disney Company in 2019 overgenomen 21st Century Fox. Voor deze uitbreiding zullen de maandelijkse abonnementskosten (in Nederland) met twee euro stijgen, van €6,99 naar €8,99.

Het Indiase Hotstar speelt ook een belangrijke rol in het succes van Disney+. Deze streamingdienst werd met de overname van 21st Century Fox eigendom van The Walt Disney Company en wordt in India sinds begin april 2020 onder de naam Disney+ Hotstar als bundel aangeboden. In december 2020 was dit abonnement verantwoordelijk voor 30% (ongeveer 26 miljoen) van het totaal aantal gebruikers van Disney+ (wereldwijd).

The Walt Disney Company is tevens eigenaar van streamingdienst Hulu (39.4 miljoen abonnees) en sportzender ESPN (12.1 miljoen abonnees). Hiermee komt het totaal aantal betalende gebruikers uit op ruim 146 miljoen. Netflix rapporteerde eind 2020 meer dan 200 miljoen abonnees.

Ondanks de groei lijdt The Walt Disney Company vooralsnog verlies met Disney+. Die verliezen zullen dit jaar hun piek bereiken, zo denkt het bedrijf. Vanaf 2024 moet de streamingdienst winstgevend zijn.

Bronnen: 
Hollywood Reporter
Statista