De Efteling start met dynamic pricing

De Efteling start met dynamic pricing

Foto: Olia Nayda / Unsplash


Voor veel bezoekers van pretparken is het een van de grootste irritaties: drukte. In een poging om bezoekersaantallen meer over het jaar te verspreiden, hanteert de Efteling vanaf volgend jaar een nieuw prijsbeleid: dynamic pricing.

De Efteling maakt straks onderscheid tussen vier periodes, elk met een andere prijs. Afhankelijk van de periode waarin men het park wil bezoeken kan het prijsverschil oplopen tot €7,- per ticket. Volgens parkdirecteur Coen Bertens wil men met het nieuwe prijsbeleid ‘’gasten stimuleren om in de rustigere periodes naar de Efteling te komen.’’

Ticketprijzen van de Efteling vanaf februari 2020

PeriodePrijs kassaPrijs online
Rustigste€38,-€36,-
Rustig€41,-€39,-
Gezellig druk€43,-€41,-
Druk€45,-€43,-
Bron: De Efteling


Op dit moment hanteert de Efteling ook al verschillende ticketprijzen, afhankelijk van het seizoen waarin men het park wil bezoeken. Zo betalen bezoekers voor een ticket in het laagseizoen aan de kassa €40,- en voor het hoogseizoen €42,-. Middels het nieuwe prijsbeleid maakt de Efteling een nog specifieker onderscheid tussen periodes en worden de ticketprijzen in drukkere periodes hoger en gedurende minder drukke periodes lager. Overigens is de Efteling niet het eerste pretpark in Nederland dat dynamic pricing hanteert: eerder stapten Slagharen en Duinrell al over op een dynamisch prijssysteem.

Dynamic pricing in bioscopen
Langzaamaan wordt dynamic pricing in de vrijetijdssector steeds meer omarmd. Ook onder bioscoopexploitanten is het een belangrijk onderwerp van gesprek, maar vooralsnog wordt er geen gebruik van gemaakt. Uiteraard hanteren veel bioscopen wel verschillende prijzen voor rustige en drukke periodes. Deze periodes zijn echter niet flexibel.

Er zijn verschillende manieren waarop de bioscoopsector kan experimenteren met dynamic pricing. Zo zouden er prijsverschillen gehanteerd kunnen worden voor goede en mindere goede plekken in de zaal en bij goed of slecht weer. Ook vroegboekkorting (waarbij tickets goedkoper zijn als men ze eerder aanschaft en duurder wanneer men ze last-minute koopt) behoort middels dynamic pricing tot de mogelijkheden. Dit laatste brengt echter wel een groot nadeel met zich mee: de flexibiliteit van programmeren. Doorgaans gebeurt dit vaak kort van tevoren, wat het aanbieden van vroegboekkorting erg lastig maakt.

Bron: De Efteling