Dagje uit is duurder geworden, ook de bioscoop

Dagje uit is duurder geworden, ook de bioscoop

Foto: StockSnap / Pixabay


Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de prijs voor een dagje uit in de afgelopen vijf jaar sterker is gestegen dan de prijs voor andere goederen en diensten. Vooral het bezoek aan een museum of een dierentuin is nu flink duurder dan in 2014 (+ 17%). Ook de prijs van bioscooptickets is volgens het CBS toegenomen: in vergelijking met 2014 zijn tickets nu 10% duurder.

Welke methode het CBS exact heeft gehanteerd voor de berekening wordt in het door hun gepubliceerde artikel niet duidelijk. Wel geven ze aan dat alleen gelet is op reguliere ticketverkoop en dat kortingskaarten en/of -acties van derden niet zijn meegenomen. Als we zelf aan de hand van de jaarlijkse statistieken van de NVBF een berekening maken van de stijging van de gemiddelde ticketprijs, komen we uit op 8%. Dit betreft de totale verkoop, dus ook vrijkaarten en andere vormen van promotie.

Bioscopen zetten in op beleving
Dat de prijzen van bioscooptickets toenemen kan met meerdere factoren te maken hebben. Uiteraard spelen de stijging van de consumentenprijzen en de inflatie een rol. Echter hebben bioscopen de laatste jaren ook flink geïnvesteerd in filmbeleving en zijn er flink wat bioscoopzalen bijgekomen met moderne technologieën. Denk daarbij aan 3D, IMAX, Dolby Cinema en 4DX (bewegende stoelen). Ook is er geïnvesteerd in zitcomfort; je kunt tegenwoordig naar steeds meer bioscopen die zeer luxe stoelen en/of love seats hebben. In veel gevallen betalen bezoekers een toeslag voor deze vormen van extra beleving. Die toeslag schrikt mensen echter niet af: zo blijkt uit een eigen analyse dat het bezoek aan films die worden getoond met moderne technologieën in de afgelopen vijf jaar sterk is toegenomen. Dat heeft uiteraard ook invloed op gemiddelde ticketprijs.

Wat gaat er in 2019 gebeuren?
In hoeverre de prijzen van bioscooptickets in 2019 stijgen of dalen wordt begin volgend jaar bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en de FDN. Er zal in ieder geval rekening gehouden moeten worden met een nog niet eerder genoemde ontwikkeling die begin dit jaar zijn intrede deed: de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%.

Bronnen:
Centraal Bureau voor de Statistiek
Jaarverslag NVBF 2018