Corona-protocol voor Nederlandse bioscopen, hoe is de situatie in andere landen?

Corona-protocol voor Nederlandse bioscopen, hoe is de situatie in andere landen?

Foto: Brittani Burns / Unsplash


Vanwege het coronavirus zijn alle bioscopen in Nederland dicht. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan een protocol voor heropening, al is het voorlopig nog onduidelijk wanneer zo’n protocol in werking kan worden gesteld nu de meeste maatregelen verlengd zijn tot 20 mei. Hoe is de situatie momenteel in andere landen? We bespreken er drie.

Verenigde Staten
In een reactie op het nieuws dat bioscopen in sommige Amerikaanse staten toestemming hebben gekregen om hun deuren weer te openen, heeft bioscoopketen AMC laten weten gesloten te blijven zolang er geen nieuwe films beschikbaar zijn voor vertoning. Dat betekent dat filmliefhebbers nog minstens anderhalve maand geduld moeten hebben: momenteel zijn Tenet (17 juli) en Mulan (24 juli) de eerste grote films die weer in de bioscoop uit hopen te komen. Ook bioscoopketen CineMark verwelkomt voorlopig nog geen bezoekers.

In Texas blijven de 21 vestigingen van Alamo Drafthouse voorlopig nog gesloten, ondanks het feit dat de gouverneur zijn goedkeuring heeft uitgesproken over een eventuele heropening (mits men een bezettingsgraad van maximaal 25 procent hanteert). In een statement van de bioscoopketen valt te lezen dat zorgen over de veiligheid van bezoekers ten grondslag liggen aan de keuze. Eerder waarschuwde de National Association of Theatre Owners (NATO) al voor het ‘te vroeg’ willen openen van bioscopen.

Het Indie Theatre Revival Project
Door de coronacrisis zijn exploitanten en distributeurs in een vicieuze cirkel terecht gekomen: aan de ene kant willen bioscopen niet open zonder nieuwe films, aan de andere kant willen distributeurs geen nieuwe films uitbrengen als deze nergens vertoond kunnen worden. Om deze cirkel te doorbreken heeft distributeur IFC Films het Indie Theatre Revival Project in het leven geroepen. In het kader van het project stelt de distributeur ongeveer 200 van zijn films beschikbaar voor vertoning in filmtheaters nu de distributie van nieuwe films stilligt. Door de eerste dertig dagen bij exploitanten geen filmhuur in rekening te brengen, hoopt IFC Films voor hen iets te kunnen betekenen in deze moeilijke tijden. Onder de titels die filmtheaters vanaf 29 mei ‘gratis’ kunnen vertonen bevinden zich onder andere Boyhood en The Babadook.

Met het Indie Theatre Revival Project wil IFC Films filmtheaters door de huidige tijd heen helpen.
Bron: IFC Films.

Costa Rica
Door een versoepeling van de coronamaatregelen komt er in Costa Rica per 1 mei een einde aan de gedwongen sluiting van bioscopen. Aan heropeningen zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden: zo moeten bezoekers op last van de overheid zowel binnen als buiten de zaal twee meter afstand van elkaar houden en zijn de openingstijden aangepast (doordeweeks van 05:00 tot 19:00, in het weekend gesloten). Naast bioscopen mogen ook zwem- en sportscholen per 1 mei hun deuren weer openen. De versoepeling geldt in eerste instantie voor twee weken. Op 11 mei zullen de nieuwe regels worden geëvalueerd, waarna er zal worden besloten over een eventuele verlenging.

China
Evenals in de Verenigde Staten zal het ook in China nog even duren voordat bioscopen weer bezoekers kunnen verwelkomen: volgens een woordvoerder van de Chinese overheid krijgen bioscopen – die al sinds eind januari gesloten zijn – pas begin juni groen licht om weer te openen. Intussen zijn er voor de sector steunmaatregelen aangekondigd, al is niet duidelijk wat deze precies inhouden. Volgens Wang Xiaohui, hoofd van het Film Bureau, is de Chinese filmindustrie inmiddels al 4,2 miljard dollar aan inkomsten misgelopen.

Bronnen:

Box Office Pro
The Hollywood Reporter
The Hollywood Reporter
IFC Films
IndieWire
Teletica
Variety