Britten betalen steeds meer én minder voor bioscoopkaartjes

Britten betalen steeds meer én minder voor bioscoopkaartjes

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay


Als bioscoop of filmtheater differentiëren op ervaring lijkt steeds belangrijker te worden in het hedendaagse bioscooplandschap. Ook in Nederland speelt dit een rol, gezien de innovaties op het gebied van techniek en comfort. Logischerwijs neemt de ticketprijs, die nauw samenhangt met de aangeboden ervaring(en), hierdoor toe. De gemiddelde ticketprijs lag in 2018 zelfs hoger dan ooit (€8,75). Desondanks blijven de prijsverschillen tussen de verschillende bioscopen in Nederland relatief klein. In het Verenigd Koninkrijk worden de verschillen echter wel steeds groter.

Voor het eerst in 17 jaar is de gemiddelde ticketprijs in het Verenigd Koninkrijk gedaald. In 2017 was een ticket £7.49 (€8,40), in 2018 was dit nog £7.22 (€8,09); een daling van 4%. Opvallend daarbij is dat er grote verschillen zichtbaar zijn tussen bioscopen in stedelijke gebieden en bioscopen in de regio.

Aan de ene kant ontstaat er in de steden een soort ‘premium markt’ waarin luxe steeds belangrijker wordt: met name boutique cinemas bieden klanten een bijzondere ervaring door middel van ruimere stoelen, cocktail menu’s etc. – uiteraard tegen een bepaalde prijs. Aan de andere kant kunnen Britten buiten de randstedelijke gebieden juist voor relatief weinig geld een kaartje kopen. Dit gebeurt niet zozeer vanuit een commercieel oogpunt, maar in veel gevallen juist om naar de film gaan voor een groter publiek toegankelijk te maken. Zo biedt bioscoop The Cube in Bristol korting aan op basis van vertrouwen, kunnen werklozen, vluchtelingen en asielzoekers voor £1 (€1,12) naar de film in Tyneside Cinema (in Newcastle upon Tyne) en geldt het kortingstarief voor jongeren bij het Hebden Bridge Picture House (in Hebden Bridge) voor bezoekers tot en met 25 jaar.

Het toegankelijker maken van een bioscoopbezoek gebeurt niet alleen door het verlagen van prijzen, maar ook door het organiseren van film festivals die zelfs volledig gratis zijn. Zo vindt sinds 2010 het Peckham and Nunhead Free Film Festival plaats in Londen en zijn er soortgelijke evenementen in Glasgow en Weston-super-Mare. Luxe vind je hier niet, maar dat is volgens Neil Johns, medeoprichter van het festival, ook niet belangrijk: ‘’hier gaat het juist om de gedeelde ervaring en het ontmoeten van mensen die je anders nooit zou spreken.’’

Of differentiatie op prijs in Nederland ook een grotere rol gaat spelen is afwachten. Het is in ieder geval één van de onderwerpen van gesprek op CineEurope, de jaarlijkse conventie van bioscoopondernemingen die momenteel plaatsvindt in Barcelona.

Bron: The Guardian