'Amerikanen missen de bioscoop meer dan Britten en Australiërs'

'Amerikanen missen de bioscoop meer dan Britten en Australiërs'

Foto: Ronny Coste / Unsplash


Amerikanen missen de bioscoop meer dan Britten en Australiërs, maar maken zich wel meer zorgen over de veiligheid. Daarnaast zegt een kwart dat ze in de toekomst minder snel geneigd zijn om naar een bioscoop te gaan omdat ze nu een VOD-dienst gebruiken. Dit blijkt uit een analyse van het onderzoeksbureau YouGov.

Uit de resultaten komt naar voren dat 34% van de Amerikanen het bioscoopbezoek missen tijdens de coronacrisis ten opzichte van 27% van de Britten en 25% van de Australiërs. Ondanks het gemis zegt 37% van de Amerikanen zich nog wel zorgen te maken over de veiligheid van een bioscoopbezoek gezien de huidige situatie rondom het coronavirus. Onder Britten en Australiërs is dat aandeel lager, respectievelijk 33% en 21%.  


Bioscoopbezoek in de toekomt
Opvallend is dat een aanzienlijk deel (10%-13%) van de Amerikanen, Britten en Australiërs denken dat ze in de toekomst minder vaak naar de bioscoop zullen gaan dan voor de coronacrisis. Nog opvallender is het grote aandeel Amerikanen, Britten en Australiërs (20%-27%) dat zegt dat ze minder geneigd zijn om weer naar de bioscoop te gaan in de toekomst omdat ze nu gebruik maken van VOD-diensten. Helaas wordt in het onderzoek niet goed belicht wat er met ‘de toekomst’ wordt bedoeld. Is dat de nabije toekomst of veel later wanneer er geen restricties meer zijn?


Kanttekeningen
Deze resultaten moeten uiteraard wel in perspectief geplaatst worden. Zo bestaan de onderzoeksgroepen uit steekproeven van Amerikaanse, Britse en Australische volwassenen. Het is aannemelijk dat een deel daarvan ook bestaat uit mensen die überhaupt nooit naar een bioscoop gaan of zelfs helemaal geen films kijken. Het zou beter zijn geweest als de steekproef was opgebouwd uit mensen die voor de coronacrisis tenminste één keer per jaar naar de bioscoop gingen. Nu worden de resultaten enigszins vertroebeld.

Daarnaast is het lastig om een één-op-één vergelijking te maken tussen deze landen. Zo waren ten tijde van het onderzoek de meeste bioscopen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gesloten of beperkt open. In Australië, waar het aantal besmettingen gering is, waren de meeste bioscopen wel geopend.  

Bron: YouGov