‘Prime Video heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding voor films’

‘Prime Video heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding voor films’

Foto: Christian Wiediger / Unsplash


Van de bekendste VOD-diensten biedt Prime Video van Amazon haar klanten in de Verenigde Staten het meeste waar voor hun geld. Tot deze conclusie komt Reelgood, een online database voor streamingdiensten, op basis van eigen cijfers.

Voor elke dollar die men uitgeeft aan Prime Video krijgen Amerikaanse consumenten in vergelijking tot andere streamingdiensten toegang tot het grootste aanbod aan films. Netflix, Hulu, HBO Max en Disney+ volgen allen op gepaste afstand. Echter, we hebben het dan alleen nog over de kwantiteit.

Kwaliteit is lastiger te meten, maar de waardering op IMDb kan gezien worden als een goede leidraad. Ook hier loopt Prime Video ver uit op de concurrentie. De streamingdienst biedt namelijk de meeste films aan die door gebruikers van IMDb beoordeeld zijn met een gemiddelde van een 7.5 of hoger (met minimaal 300 stemmen).

Je kunt het echter ook anders bekijken. Prime Video biedt weliswaar de meeste hooggewaardeerde films aan, maar in verhouding tot het totale aanbod per dollar ligt dat anders. Want, van alle films die per dollar beschikbaar zijn op Prime Video is 3% met 7.5 of hoger gewaardeerd op IMDb. Voor Netflix is dat aandeel 7% en voor HBO Max zelfs 13%.

Prime Video heeft verreweg de meeste films met een waardering boven de 7.5 op IMDb, maar verhoudingsgewijs levert HBO Max meer kwaliteit.

Netflix heeft grootste aantal hooggewaardeerde series en shows
Als het gaat om TV series en shows heeft Prime Video in totaal nog steeds het grootste aanbod. Echter, Netflix bezit het grootste aantal series en shows met een IMDb-waardering boven de 7.5, al is het verschil klein. Verhoudingsgewijs komt HBO Max wederom het beste uit de bus, 14% van hun aanbod per dollar wordt hooggewaardeerd. Voor Netflix en Hulu is dat 10%, voor Disney+ 8% en voor Prime Video 7%. Houd er wel rekening mee dat het aanbod op HBO Max nog een stuk kleiner is dan dat van Prime Video, Hulu en Netflix.

Netflix levert het grootste aantal hooggewaardeerde series en shows, maar verhoudingsgewijs scoort HBO Max beter.

Netflix heeft de meeste nieuwe films
Wanneer gekeken wordt naar het aandeel nieuwe films (uitgebracht in de afgelopen tien jaar), legt Prime Video het af tegen Netflix. De catalogus van Netflix bestaat voor 87% uit nieuwe titels, vergeleken met ‘’slechts’’ 57% van het aanbod op Prime Video.

Cijfers over de Nederlandse markt, waar Netflix, Prime Video, Disney+ en Videoland het overgrote deel van de VOD-markt voor hun rekening nemen, zijn helaas niet bekend.

Bron: Reelgood