100 jaar bioscoopbezoek

100 jaar bioscoopbezoek


De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, afgekort NVBF, bestaat 100 jaar. Ter gelegenheid wordt door de vereniging een jubileumboek uitgegeven: ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland – van Nederlandse Bioscoopbond naar Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters’.

Aan het naslagwerk werkten vijfendertig auteurs mee, waaronder medewerkers van Stichting Filmonderzoek. Zij verzamelden de statistische data over 100 jaar bioscoopbezoek en bioscoopzalen. Ook droeg Filmonderzoek bij aan het boek met een infographic over de ontwikkeling van het bioscoopbezoek in de afgelopen 100 jaar en alle gerelateerde (concurrerende) ontwikkelingen in de samenleving en de filmbranche. 

Inhoud
Het boek is een naslagwerk waarin de hele geschiedenis, van de opkomst van de bioscoop in Nederland tot het huidige, door multiplexen gedomineerde, bioscoop- en filmtheaterlandschap aan bod komt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vele uitdagingen en ontwikkelingen van de bond door de jaren heen, zoals het btw-convenant, de Commissie Nieuwe Zaken, de opkomst van de televisie en de teloorgang van de pornobioscoop. Ook wordt er voor het eerst in de geschiedenis uitvoerig door de vereniging stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze had voor het bioscoopbedrijf. Verder zijn in ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland’ biografieën te vinden van coryfeeën van de bioscoopwereld van vroeger tot nu, zoals Abraham Tuschinski, Frits Strengholt, Piet Meerburg en Lauge Nielsen.

Verkoop
Het boek is een hardcover uitgave met 324 pagina’s en is in beperkte oplage in eigen beheer uitgegeven door de NVBF. Het boek zal onder andere verkrijgbaar zijn via het EYE Filmmuseum en via de NVBF. De verkoopprijs is € 39,50 (incl. btw). Leden van de NVBF ontvangen een exemplaar cadeau en daarnaast wordt een exemplaar aangeboden aan de Koninklijke Bibliotheek.

De uitgave is tot stand gekomen dankzij de bijzondere medewerking van EYE Filmmuseum en de hoofdsponsor Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award.

ISBN 978-90-828171-0-2 / NUR 670