Groeikansen voor Event Cinema

Groeikansen voor Event Cinema

Foto: Roman Osolapov / Shutterstock


Hoewel Event Cinema wereldwijd slechts circa 2% van de totale box office uitmaakt en binnen Nederland nog geen 1%, is het een sterk groeiende industrie. Zo is de recette wereldwijd volgens onderzoeksbureau IHS tussen 2009 en 2014 met maar liefst 500% gegroeid. Met een groei van meer dan 200% in het aantal bezoeken en ruim 150% in de recette, is Event Cinema ook in Nederland een opkomende markt. 

Deze groei heeft sterk te maken met de groei in het aantal voorstellingen, dat in Nederland tussen 2012 en 2017 meer dan verdrievoudigde. Voor elk genre geldt: hoe meer voorstellingen een titel heeft, des te meer bezoek. Het aantal bezoeken per voorstelling is daarbij sinds 2012 niet veranderd, dat wil zeggen dat er nog ruimte is voor meer voorstellingen.

Ook in het aanbod is ruimte voor groei en meer diversiteit. Sinds 2014 is het aandeel van de in Nederland drie best bezochte genres – event film, opera en concert – gedaald en zijn er meer voorstellingen geprogrammeerd van kleinere genres zoals theater, kunsttentoonstellingen en televisieprogramma’s. Er lijkt dus interesse te zij in andere, nieuwe genres.

Meer weten over wat Event Cinema is, de verschillende genres en over hoe de industrie het in Nederland doet ten opzichte van andere landen? Download dan hier het rapport of blader het online door.

Tijdens de algemene ledenvergadering van de NVBF op 5 juni jl. hielden we ook een presentatie over Event Cinema.

Download hier de presentatie of blader het online door.